onsdag 15 september 2010

Smakportioner

  Vid omkring fyra månaders ålder kan det vara lagom att introducera smakportioner. Fram tills nu har barnet bara kunnat dricka mjölk, eftersom matsmältningssystemet varit för outvecklat för att handskas med annan föda. Vid fyra till fem månaders ålder gör ditt barns nya aktivitet och den hastighet med vilken bebisen växer, att hon eller han kan vara hungrigare än någonsin. Kanske märker du att ditt barn är intresserad av din egen mat, inte verkar tillfredsställd efter att ha ätit, vaknar ofta på natten eller äter mycket på sina händer. Då är lagom att introducera föda med lite mer substans.

BARNMAT Bestäm först och främst var du ska mata barnet. En babysitter eller bilbarnstol kan vara ideala platser för matning. Du behöver kunna sitta framför ditt barn när hon eller han lär sig att äta så att du kan hålla skeden i rätt läge, och dessutom hålla ögonkontakt och erbjuda tröst och stöd vid behov. Ha gärna flera haklappar till hands (även om en del föräldrar föredrar att ta av barnet allt utom blöjan) - det är ett kladdigt jobb du har framför dig. Börja gärna med mosad potatis uppblandad med lite bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Två eller tre teskedar brukar vara räcka den första gången. En idé är att välja en tidpunkt då barnet normalt sett brukar äta, och erbjud smakportionen efter att ditt barn fått lite mjölk men fortfarande är tillräckligt hungrig för att vilja ha mer. Vissa barn gillar smakportionerna och äter allt som erbjuds, medan andra spottar ut och gör sig redo för kamp. Om ditt barn inte verkar intresserad, kan du vänta några dagar och sedan försöka igen. Det kanske helt enkelt är för tidigt. Efter några dagar med mosad potatis kan det vara dags att försöka med morot och efter ytterligare några dagar kanske med någon frukt som äpple eller päron. Mosa gärna maten tillsammans med den vanliga mjölken så att den blir mer tilltalande. Försök att ta det lugnt. En eller två sorters nya smaker i veckan brukar vara fullt tillräckligt. Det finns bra böcker om barnmat med receptidéer och tips, så ta gärna en tur till biblioteket eller bokhandeln. Bered dig på att få barnmat precis överallt, och se till att den här nya upplevelsen blir en rolig upplevelse.

Älskar mailen från Pampers klubben, får mer hjälp av dem än av BVC känns det som. Jag ska nog tjuvstarta nu någon dag, prova morot först.. Ska till BVC o prata kost nästa fredag, så kan ju vara bra o veta hur hon reagerade, kanske hon sover bättre på natten? Hon har ju fått för sig att vakna 1-2 på natten första gången. Hon blir ju 4 månader nästa fredag också.. Nu har jag nå kul att se fram emot!!!

Inga kommentarer: